Gode råd til dig der skal igang med en ungdomsuddannelse

Skal du snart starte på en ungdomsuddannelse? Det kan give en masse forventningsglæde og måske sommerfugle i maven. Springet fra Folkeskolen kan være stort, og en del unge, der starter på handelsgymnasiet, gymnasiet eller HTX, kan opleve at der er stor forskel på at gå i folkeskole og i forhold til en ungdomsuddannelse.

Den gode nyhed er at du kan regne med at få hjælp, sparring og støtte af dine undervisere på ungdomsuddannelsen, og du kan også få vejledning hos en studievejleder.

Og ikke mindst er du i samme båd som alle dine nye klassekammerater, som du kommer til at få et tæt forhold til. 

Læs nogle gode råd til at komme godt igang med din ungdomsuddannelse her:

Godt udstyr til det faglige arbejde

Har du udstyret i orden? Det er en god ide ikke at gå ned på udstyr, når du starter på en ungdomsuddannelse. Du vil f.eks. få brug for en velfungerende PC med MS Office- pakken. Din PC vil nok være det vigtigste arbejdsredskab i de kommende år på uddannelsen. Til matematikfaget kan det også være en god ide at investere i en grafisk lommeregner. Se mere her: Texas TI Nspire

Væn dig til de nye rutiner og pas på dig selv

Et ungdomsuddannelse anses for at være et fuldtidsarbejde. Det forventes at du møder velforberedt op og deltager aktivt i de forskellige opgaver og gruppeøvelser i undervisningen. Du vil formentlig også opdage at antallet af opgaver og afleveringer er betydeligt større end i Folkeskolen.

Det er en god ide at sørge for at strukturere din tid. Dan dig et overblik over dine opgaver ved at bruge en kalender. Tag bestik af hvor lang tid lektierne tager i hvert fag. Planlæg hvornår du skal skrive afleveringer, f.eks. med faste skrivedage i god tid inden afleveringen. Søg hjælp til opgaver hos underviseren og dine kammerater, istedet for at sidde fast alene med opgaven. 

Det tager tid at vænne sig til overgangen fra folkeskole til en ungdomsuddannelse. Ting tager tid og i starten kan det virke ret kaotisk at møde nye klassekammerater, undervisere og skulle vænne sig til en hverdag et nyt sted. 

Sørg for at holde fri fra skolearbejdet og vær sammen med venner om hyggelige og festlige aktiviteter, så der er en god balance mellem arbejdet på uddannelsen og fritiden. 

Du kan evt. tage et fritidsarbejde for at tjene en skilling ved siden af, men det anbefales at man ikke arbejder for mange timer, da det kan være svært at få det bedste ud af uddannelsen og det sociale, hvis man er ophængt med en masse arbejdstimer.